Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

FIJET bude oslavovať 70-tku na kongrese v gréckej Olympii

Dátum: 06.02.2024
Autor: FIJET Slovakia
Počet videní: 1737
2 min. čítania
FIJET bude oslavovať 70-tku  na kongrese v gréckej Olympii

Kto je FIJET

FIJET (Fédération Internationale des Journalistes et Ecrivains du Tourisme ) píše svoju históriu od roku 1954!!!  Myšlienku spolupráce novinárov a autorov, ktorí sa venujú cestovnému ruchu uviedli do života zakladatelia z Francúzska, Belgicka a Talianska spolu s Gréckom a Luxemburským veľkovojvodstvom. FIJET bol založený v Paríži 2. decembra 1954. Stále je registrovaný vo Francúzsku.

FIJET_int_logo

Čo je cieľom členov FIJET

promovať cestovný ruch,  odborne sa vyjadrovať ku aktuálnym otázkam a rozvíjať medzinárodné vzťahy novinárov a médií bez bariér a bez hraníc. Členovia FIJET  sa aktívne venujú žurnalistike, ako vydavatelia odborných publikácií, redaktori, autori odborných publikácií a kníh ktoré súvisia s cestovným ruchom a nezávislí pracovníci v printových, audiovizuálnych a on-line médiách. 

 

Spolupráca na medzinárodnej úrovni 

UNESCO pozvalo FIJET v roku 1962  aby sa pripojil ako mimovládna organizácia   a v roku 1964 získal FIJET  v UNESCO štatút poradcu. Ciele oboch inštitúcií, UNESCO a FIJET, boli rovnaké: podpora svetových kultúr, šírenie myšlienok, zvyšovanie medzinárodnej bezpečnosti a mieru, ako aj celosvetová spolupráca a univerzálne porozumenie a stimulácia kultúry a vedy. 

FIJET je  pridružený k Svetovej organizácii cestovného ruchu OSN (UNWTO), k UFTAA - Univerzálnej federácii cestovných kancelárií a k Medzinárodnej rade partnerov cestovného ruchu.

V ostatných rokoch  je významná spolupráca s Mediteránskou nadáciou cestovného ruchu (Meditereanean Tourism Foundation) na Malte.  Každý rok sa členovia FIJET zúčastňujú a aktívne vystupujú na Mediteránskom fórume, stretnutí odborníkov z priemyslu cestovného ruchu, akadémie  a novinárov.

ministripanel_1a_web

Prezidentom FIJET je Tijani HADDAD, pôvodne minister cestovného ruchu v Tunise. 

Tijani_rec_na_web_1

 

Stretnutia členov FIJET sa konajú pravidelne každý rok v niektorej z členských krajín.  Kongresy sa konali v Európe, Afrike aj v Ázii.   Minulý rok sa stretli členovia FIJET v Tunise, tento rok bude mať kongres symbolický historický podtón  v starobylej kolíske olympijských hier, v gréckej Olympii.

Novinársky Oscar  -   tak  verejnosť nazýva ocenenie „Pomme d'Or“   Zlaté jablko.  FIJET udeľuje toto ocenenie konkrétnym destináciám za výnimočnosť. V ostatných rokoch FiJET ocenil rumunský Temešvár, belgický Ypres,  Palermo  na Sicílii  a ďalšie.   Zoznam miest je dlhý, publikovaný v samostatnej knižnej dokumentácii. Medzi nimi je aj Bratislava, ktorá získala svoje „Zlaté jablko“ v roku 2017.  

kniha_golden_apple_1

Zlaté jablko pre Bratislavu bol prvý výsledok  práce novovzniknutého FIJET SLOVAKIA v rámci FIJET.

film_na_web

JKplenumDSC07223_web

II.1.2._GA_na_web

Myšlienku vytvoriť Medzinárodnú FIJET akadémiu mladých novinárov prijal kongres FIJET v Karlových Varoch v r. 2006. Toto podujatie začal FIJET organizovať pravidelne od roku 2010. Prvým organizátorom akadémií FIJET bolo Slovinsko.  Slovensko úspešne  zorganizovalo FIJET akadémiu a zaviedlo „koncept vzdelávania a poznávania“ v roku 2016.  

letna_akadémia_mladých_žurnalistov_BA_web

prezident_FIJET_odovzdáva_certifikáty_web

Koncept FIJET Akadémie už aplikovali aj organizátori v Rumunsku, Turecku, Maroku, Tunise a ďalších krajinách.

Tento rok  privíta FIJET SLOVAKIA mladých novinárov  na FIJET Akadémii opäť  v termíne  17. – 22. júna.2024. Tešíme sa. 

L.Nov.