Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Najnovšie predpovede o rizikách v reportoch WEF

Dátum: 15.01.2024
Autor: FIJET Slovakia
Počet videní: 1404
1 min. čítania
Najnovšie  predpovede  o rizikách  v reportoch  WEF

Správa o globálnych rizikách 2024 uvádza zistenia z globálneho prieskumu Svetového ekonomického fóra (WEF 2024)  o  vnímaní rizík (GRPS).  Názory  a poznatky   takmer 1 500  odborníkov  prezentuje správa v  dvojročnom a desaťročnom  časovom horizonte. 

Dve tretiny globálnych expertov očakáva, že v nasledujúcom desaťročí sa vytvorí multipolárny alebo fragmentovaný poriadok.
Správa varuje, že spolupráca v naliehavých globálnych problémoch môže byť nedostatočná, čo si vyžaduje nové prístupy a riešenia.

V dvojročnej predpovedi prevláda názor o  nevyrovnanom, nestabilnom prejave rizík (54%) v dlhodobom horizonte výhľad potvrdzuje najvýznamnejší turbulentný vývoj rizík (46%). Búrlivý  vývoj rizík v krátkodobom výhľade je na úrovni 3%,  v desaťročnom výhľade sa očakáva navýšenie na úroveň 17 %. report_dlhodobý_outlook_web_1

V  súčasnosti  odborníci  označili  najvýraznejšie  environmentálne riziká  extrémneho počasia 66%, technologické riziká z dôvodu   chýbajúcich informácií a dezinformácií vplyvom umelej inteligencie 53%,  spoločenské riziká  spoločenskej a politickej polarizácie 46% a kríza zvýšených životných nákladov 42%.  Technologické riziko kybernetických útokov bude dosahovať úroveň 39%.

súčasný_stav_web

uvedené súčasné riziká sa premietajú aj do konkrétnejšieho prehľadu rizík v dvojročnom výhľade s dodatkom  znižovania ekonomickej výkonnosti a inflácie. 

ranking_of_the_risks_na_web_1 Desaťročný výhľad upozorňuje na výrazné environmentálne  a technologické riziká. Spoločenské riziká budú vyplývať z nedobrovoľnej migrácie a  ešte stále budú zotrvávať aj z dôvodu sociálnej a spoločenskej  polarizácie.  

Zdroj a obrázky vrátane titulky:

https://www3.weforum.org/docs/WEF_The_Global_Risks_Report_2024.pdf

 

 

Ďalšia správa Svetového ekonomického fóra  (WEF 2024) sa venuje globálnej kybernetickej bezpečnosti a odolnosti voči rizikám.  Dokument je výsledkom dotazníkového dopytovania 199 expertov z 46  krajín a  doplnkového kvalitatívneho výskumu. 

cyber_bariéry_na_web

Rozdielne názory na tému  bariér kybernetickej odolnosti mali  vedúci odborníci IT  v porovnaní s vedúcimi predstaviteľmi  užívateľských firiem.  Odborníci IT   prezentovali výrazne pesimistickejší pohľad na  prekonávanie bariér využívania  nových technológií  v porovnaní s vedúcimi biznis predstaviteľmi.  

Zdroj vrátane obrázkov:: https://www3.weforum.org/docs/WEF_Global_Cybersecurity_Outlook_2024.pdf

Spracovala: L.Nov.