Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Slovenskí novinári si pozreli veľkoformátové diela Alfonsa Muchu

Dátum: 02.01.2024
Autor: FIJET Slovakia
Počet videní: 1222
1 min. čítania
Slovenskí novinári si  pozreli  veľkoformátové diela   Alfonsa Muchu

Czech tourism pripravil  v rámci pravidelných press tripov pre novinárov zo Slovenska koncom roka 2023  umeleckú "lahôdku" -  návštevu výstavy   diel Alfonsa Muchu v Moravskom Krumlove.

arkády_na_web

Ide o významné miesto na trase Alfonsa Muchu, ktorá  "pomaly ale isto"  získava  medzinárodný  charakter. Dokonca možno očakávať, že v zmysle bohatého tvorivého  a  s tým  spojeného aj cestovateľského   života autora  presiahne terajšiu ćesko-moravsko-slovenskú navigáciu.   

Mucha_o_nom_na_web_titulka_na_web_1

Životné cesty Alfonsa Muchu  viedli cez Viedeň, Mníchov, Paríž až do Spojených štátov amerických.  Pokiaľ v Európe študoval, pracoval a tvoril, v USA už prednášal v Chicagu a vo Philadelphii. Pedagogické úspechy mal  aj na Newyorskej škole aplikovaného dizajnu pre ženy, kde učil v rámci svojho vlastného kurzu (Cours Mucha). 

Slávu a popularitu mu priniesla tvorba plagátu v Paríži  pre herečku Sarah Bernhatovú, ktorý musel vytvoriť a odovzdať   v expresnom čase  posledných 4 dní v roku 1864. 

Počas pobytu  v USA umelec začal uvažovať  - vytvoriť veľkolepú sériu 20 veľkoformátových obrazov, ktoré pripomínajú históriu slovanských národov od praveku až do obdobia začiatku 20. storočia.  To bol aj dôvod spoznávania územia všetkých "slovanských národov" bez rozdielu, v ktorých administratívnych  útvaroch sa v tom čase nachádzali.  Precestoval územia súčasného  Srbska, Chorvátska, Bosny a Hercegoviny, Ruska,  Ukrajiny. 

obrázok_titulok_husistský_král__korek_na_web

Alfons Mucha maľoval  Slovanskú epopeju  18 rokov  a pri príležitosti 10. výročia vzniku Československej republiky oficiálne  odovzdal 20 veľkoformátových obrazov   mestu Praha ako dar s podmienkou vybudovať samostatné výstavné priestory pre  toto dielo.  

obr_titulok_z_dejín_Slovanstva_na_web

 

 

Dlhý príbeh umiestnenia tohto umeleckého diela ešte nie je dodnes ukončený,  aj keď najnovšie dohody z roka 2023 naznačujú v budúcnosti riešenie.   

s_kostýmami_na_web

Do roku 2026 bude  stále príležitosť zájsť  na výstavu do Moravského Krumlova, ktorý sa nachádza  neďaleko rodného mestečka  Alfonsa Muchu Ivančice. 

Spracovala: L.Nov.

Fotografovať  v galérii v Moravskom Krumlove bolo  návtevníkom povolené. L.Nov.