Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

SACKA dokázala klientom, že má význam cestovať s cestovnou kanceláriou

Dátum: 21.10.2023
Autor: FIJET Slovakia
Počet videní: 2181
3 min. čítania
SACKA dokázala klientom, že má význam cestovať s cestovnou kanceláriou

Počas pracovného programu  jesenného stretnutia SACKA v októbri 2023 sa manažéri cestovných kancelárií a agentúr zhodli na konštatovaní že:

CESTOVNÉ KANCELÁRIE SA V NEOČAKÁVANÝCH SITUÁCIÁCH  PROMTNE POSTARALI O SVOJICH KLIENTOV. KRÍZOVÝ ŠTÁB NA PÔDE SACKA PÔSOBIL OPERATÍVNE. 

prezident_3_deň_na_web

Úspešnú letnú sezónu verbálne vyhodnotil Roman Berkeš, prezident SACKA  a predseda Klubu tour-operátorov.  Upozornil na potrebu pracovať s potenciálom dopytu pred sezónou a po sezóne. Podmienky sú vytvorené aj v najnavštevovanejších tohtoročných destináciách: Turecko, Grécke ostrovy, Cyprus, Egypt a Chorvátsko.

Slovenské cestovné kancelárie opäť presvedčili svojich zákazníkov, že sú garanciou starostlivosti  v neočakávaných udalostiach.  CK HYDROTOU zabezpečila  okamžite 2 lietadlá na repatriáciu slovenských klientov z oblastí gréckych požiarov, ktorí hneď v nasledujúci deň sa dostali domov na Slovensko. Aj v prípade neočakávaného vojenského konfliktu v Izraeli slovenské cestovné kancelárie zabezpečili návrat slovenských klientov do vlasti do dvoch dní.

 

CESTOVANIE JE SACKA A SACKA JE CESTOVANIE

predajca_Stahl_na_web

Predseda Klubu predajcov Juraj Stahl, konštatoval  rekordný predaj zájazdov  a zdôraznil, že tohtoročný úspešný predaj bol významný aj z hľadiska ziskových cien. V roku 2023 nebolo potrebné predávať za dumpingové „podnákladové“ ceny.  Predajcovia si pochvaľovali aj operatívne riešenie otázok a  pravidelnú on-line komunikáciu členov SACKA  pod vedením generálneho tajomníka R.O. Košíka.

 

INCOMING NEKONČÍ,  POKRAČUJE NA JESEŇ AJ V ZIME

Incomingové cestovné kancelárie pôsobia v MICE a budú sa podieľať na organizovaní podujatí pre zahraničnú klientelu B2B. Pre  dovolenkových návštevníkov sú pripravené  s ponukou vianočných trhov.  

Predsedníčka Klubu incomingu Marcela Lauková konštatovala, že ukrajinská trauma je stále aktuálna, ale aj tak bola spotreba zahraničnej klientely na Slovensku  vysoká a očakáva sa tento trend aj v roku 2024. 

Incomingový klub SACKA komunikuje konkrétne organizačné a dopravné problémy v Bratislave s kompetentnými inštitúciami.

 

PRÍPRAVA NOVEJ SMERNICE EU SO ZVÝŠENÝM DÔRAZOM NA OCHRANU SPOTREBITEĽA

Ludka_Masarikova_na_web

Ľudmila Masariková, zástupkyňa SACKA v ECTAA informovala, že v blízkej budúcnosti sa bude riešiť  návrh novej právnej úpravy.  Smernica 2024 sprísni podmienky pre cestovné kancelárie z dôvodu ochrany spotrebiteľa -  zákazníka  v prípade insolventnosti  cestovnej kancelárie.  

Všetky reštriktívne opatrenia (obmedzenia záloh – predplatkov, revízia platných pravidiel  DPH, prax zelených pečiatok za lety bez karbonizácie a pod.) sa budú dôsledne uplatňovať v činnosti cestovných kancelárií. Tento precízny postup, uplatňovaný voči cestovným kanceláriám  sa však nepripravuje  pre hotely, realitné kancelárie alebo iné podniky z oblasti služieb.

V súčasnosti ECTAA smeruje  snahu na dôsledné   zdaňovanie AirBnb.

 

NELEGÁLNI ORGANIZÁTORI DETSKÝCH ZÁJAZDOV

Pavol Bobošík, predseda klubu  detských cestovných kancelárií SACKA zdôraznil, že členské  cestovné kancelárie SACKA spĺňajú všetky zákonom stanovené požiadavky. Na trhu však pôsobia nelegálni organizátori, ktorí organizujú  zájazdy na komerčné účely predaja a komunikujú  na svojich web alebo sociálnych sieťach komerčnú ponuku pre verejnosť.   Ide o zneužitie  ustanovenia zákona v zmysle ktorého môžu združenia a iné inštitúcie  organizovať súbor služieb, ale len pre potreby uzavretého okruhu  svojich členov,  bez tvorby komerčného zisku.  SACKA vie o ktoré subjekty ide,  momentálne ich na slovenskom trhu nelegálne pôsobí viac ako dvadsať.

 

Odborný program SACKA   v slovinskej Rogaškej Slatine spočíval vo vzdelávacích témach  digitalizácie v činnosti CK.

vzdelávanie_1

David Svoboda, verifikovaný expert systémov CANVA,  po úspechu svojho vystúpenia  na jarnom zasadnutí  pokračoval  v objavovaní neočakávaných možností vizuálnej a on-line komunikácie cielenej na potenciálnych nových klientov. Konkrétne prípady riešenia v systéme  CANVA David Svoboda prezentoval s príjemnou ľahkosťou, aj keď  v prípade vysoko profesionálnych návrhov,  prípadne tímovej spolupráce  až tak ľahké a jednoduché to nemusí byť. David Svoboda tentokrát venoval pozornosť  procesom tvorby a digitálneho zabezpečenia webu,  práci s fotografiou a možnosti kreativity s aplikáciou umelej inteligencie, ktorá je v štádiu rýchleho vývoja.  Zaujali  aj  informácie o zvýšení produktivity, znižovaní nákladov, finančných podmienkach pre komerčné subjekty a špeciálne cenové podmienky   pre neziskové organizácie.

SACKA sa rozhodla zaradiť do odborného programu aj možnosti  nástroja Linkedln, ktorý z aspektu využívania sociálnych sietí  zatiaľ v popredí záujmu cestovných kancelárií a agentúr nie je. Marta Pálešová zdôrazňovala  potrebu kreatívneho obsahu v prepojení na značku. Prezentovala skúsenosti s LinkedIn a  výsledky tejto digitálnej komunikácie aj v podmienkach  cestovných kancelárií, kde už pôsobila v pozícii expertky.

Tretia odborná téma riešila digitálnu komunikáciu  z aspektu práva. Nepravdivé vyjadrenia klientov v online priestore a v médiách si vyžadujú právnu obranu.  Možnosti právnych postupov, úspešnosť v právnych sporoch prezentovala na základe súdnych rozhodnutí konkrétnych prípadov hlavne z hospodárskej praxe priemyselných  podnikov   Andrea Borsányiová z CLS Čavojský & Partners. 

Na jesennom stretnutí sa zúčastnil aj FIJET SLOVAKIA v pozícii pridruženého člena a  členovia FIJET SLOVAKIA, ktorí pôsobia na trhu cestovných kancelárií a sú  riadnymi členmi  SACKA. 

FIJET_ok_na_web

Foto titulka: Janka Obertová

Text a ďalšie foto: Ĺ. Nov.

 

 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.