Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Dedičstvo ži!

VIDEO
Dátum: 31.08.2023
Autor: FIJET Slovakia
Počet videní: 1522
1 min. čítania
Dedičstvo ži!

Dni európskeho kultúrneho dedičstva  predstavujú každý rok  počas celého mesiaca september  podujatia, ktoré otvárajú dvere unikátneho sveta kultúrneho dedičstva už od r. 1985.  Pokiaľ v roku 2022  hlavná téma zdôrazňovala udržateľnosť dedičstva "Sustainable Heritage", tohtoročná téma Živé dedičstvo  "Living Heritage" prináša  prepojenie kultúrnych artefaktov s konkrétnym životom.  Ide o špeciálne    programy jednotlivých kultúrnych inštitúcií,  často prepojené  v spolupráci s  mestom (obcou) aj školami.   

titulka_orez_web_1

Živé dedičstvo  vytvára  možnosti zachovať v pamäti ľudí históriu a kultúru  miestnej komunity.  Dni živého európskeho kultúrneho dedičstva  pripomínajú nielen  činnosti alebo zvyklosti.  Stimulujú ľudí, aby v  súčasnosti postupne obnovili, alebo  opätovne definovali živé kultúrne dedičstvo. Cieľom je zachovať aj pre budúce generácie a dokonca obnoviť jeho účel a význam.   Ide o proces  ako sa včerajšie dedičstvo stalo dnešným a ako ho možno vďaka ľuďom, ktorí odovzdávajú svoje vedomosti, zachovať pre budúce generácie. Tento proces je neustále v pohybe, čo vytvára  organizátorom aktivít a podujatí  Živého dedičstva príležitosť, aby ho preskúmali do hĺbky a zároveň podporili zhodnotenie kultúrnej rozmanitosti a kreativity.

dekorácia_2orez_na_web_1

Živé dedičstvo sa nachádza v hodnotách, v myslení ľudí, v zdedenom   spôsobe života od minulých generácií. Živé dedičstvo sa neustále pretvára, často sa prispôsobuje, a je náchylné na prijímanie  globálnych vplyvov.  V takýchto podmienkach zohráva identifikácia, ochrana a prenos nehmotného kultúrneho dedičstva budúcim generáciám kľúčovú úlohu pri zabezpečovaní jeho ďalšieho prežitia  pre pochopenie súčasnosti a rozhodovanie do budúcnosti. 

dekorácia_1_orez_na_web_1

 

 

 

 

 

 

 

Slovensko sa v roku 2023 zapája do Európskych dní kultúry širokým spektrom rôznych  podujatí, ktoré  prinášajú možnosti interaktívneho stretnutia návštevníka s kultúrnymi pokladmi v 25 lokalitách.  

katalóg_lokalít_zrez_web_1

Prehliadky, koncerty, predstavenia, vzdelávacie programy,  workshopy,  vzájomné stretnutia vytvárajú rozmanitú ponuku aj na Slovensku. Súčasťou  je aj súťaž o tvorbu plagátu podujatia. 

katalóg_lokalít_s_popiskou_zrez_na_web

Na samostatnom web je uverejnený   katalóg  s programom v konkrétnych lokalitách na Slovensku.  

katalóg_s_popiskami_konkrétne_zrez_na_web

Zdroj:

https://www.europeanheritagedays.com/sites/default/files/2023-02/EHD%20Living%20Heritage%20English%20Web.pdf

titulka: https://www.dekd.sk/

katalóg aktivít: https://www.dekd.sk/katalog-aktivit

 

 

Video

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.