Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Czech Tourism na Slovensku

VIDEO
Dátum: 04.07.2023
Autor: FIJET Slovakia
Počet videní: 1436
4 min. čítania
Czech Tourism na Slovensku

Česi a Slováci k sebe majú veľmi blízko. V cestovnom ruchu do dokumentujú oficiálne štatistiky  cestovného ruchu.  

Českí  návštevníci  sú tradične aj v ostatnom období najčastejšími turistami na Slovensku,  V Česku si zasa Slováci pevne držia druhú príjazdovú priečku medzi všetkými cudzincami. V minulom roku podľa údajov ČSÚ prišlo do Česka 780-tisíc slovenských návštevníkov a zlomili tým absolútny rekord.

Zahraničné zastúpenie CzechTourism na Slovensku  pôsobí  vo vzťahu k novinárom aj k verejnosti  pravidelne, permanentne. Ich aktivity   skutočne na Slovensku vidieť a novinári  si už zvykli na pravidelné stretnutia. Ttlačovky  pre novinárov sú   vždy spojené s kvalitnou prezentáciou,  ponúkajú  zaujímavé témy a precízne pripravené informácie.    

czech_tourism_najnovšie_mini

Riaditeľka zastúpenia Czech Tourism Slovensko p. Nora Gill konštatuje:   „Spolupracujeme s odbornou verejnosťou, teda so širokým spektrom subjektov, ktoré pôsobia v cestovnom ruchu a hotelierstve, oslovujeme svojimi aktivitami a kampaňami širokú verejnosť a veľkú starostlivosť venujeme kooperácii s médiami“.

 

 

Počas tlačovej besedy na tému "PAMIATKY UNESCO"   organizátori  zdôraznili snahu Českej republiky o zápis ďalších "pokladov histórie,  umenia aj tradícií " do svetového zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva. 

JM_TK-UNESCO2_mini

V súčasnosti Česko eviduje 16  pamiatok UNESCO.  Ide o významné atraktivity, ktoré sú zaujímavé pre zahraničného i domáceho návštevníka. 

UNESCO_mapa_mini 

Tridsiatku rokov je  zaradené do zoznamu UNESCO historické centrum hlavného mesta Praha.  Ďalšie  historické lokality v mestách Český Krumlov, Kroměříž, Kutná hora, Litomyšl, Lednicko-Valtický areál,  Olomouc, Třebíč, Žďár nad Sázavou, Brno - ponúkajú možnosť ucelenej trasy po pamiatkach UNESCO v Českej republike.

Obrázek3kroměťíž_350

eský_Krumlov_2_350

Brno350

Známy trojuholník západočeských kupeľov (Karlovy Vary,  Mariánske lázně, Františkovy lázně),  Národný žrebčín v Kladrubech nad Vltavou pribudli v r. 2021.  

Karlovy_Vary_2_350

Najnovšie prírastky českého prírodného dedičstva  do zoznamu UNESCO tvoria  aj Jizerskohorské bučiny

jizerske_bučiny_2_men_350

České nehmotné kultúrne dedičstvo dokumentuje tradície,, kultúru aj zručnosť predkov.   Vybrané prvky nehmotného  českého kultúrneho dedičstva boli zahrnuté do zoznamu UNESCO samostatne:  Slovácky  verbunk , Masopustné obchôdzky a masky na Hlinecku, Jazdy kráľov na juhovýchode Českej republiky, Ručná  výroba ozdôb z fúkaných sklených perál na vianočný stromček   alebo spoločne s ďalšími zdrojovými krajinami v rámci nadnárodnej nominácie:  Sokoliarstvo   (pridruženie ČR k nadnárodnej nominácii koordinovanej Spojenými arabskými emirátmi,   Slovenské a české bábkarstvo  pozn. česky loutkářství (spoločná nominácia Slovenskej a Českej republiky),   Modrotlač  (spoločná nominácia  Českej republiky,  Maďarska, Nemecka, Rakúska a Slovenskej republiky, )    Pltníctvo v Európe  (spoločná nominácia Českej republiky,  Lotyšska, Nemecka, Poľska, Rakúska a Španielska)

modrotlač_350_1

Špeciálne projekty CzechTourism  súvisia s výročím samostatnosti Českej republiky a Slovenskej republiky.  CzechTourism na Slovensku pripravil  pre novinárov a cestovné agentúry na konci júna  tlačovú konferenciu. Odborníci odborníci z oboch krajín  Michaela Severová, výkonná riaditeľka DSO České dědictví UNESCO a  zástupkyňa riaditeľky SNM - Spišské múzeum v Levoči, Dáša Uharčíková - Pavúková  predstavili české a slovenské pamiatky, aktuálne zapísané na prestížnom Zozname prírodného a kultúrneho dedičstva UNESCO. 

L.Nov.

Zdroj: 

https://www.mkcr.cz/seznam-nematerialnich-statku-tradicni-lidove-kultury-ceske-republiky-cs-299

foto: https://www.kudyznudy.cz/

 

 

 

Video

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.