Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

V lete na Slovensku vlakom

Dátum: 13.06.2023
Autor: FIJET Slovakia
Počet videní: 1235
2 min. čítania
V lete  na Slovensku  vlakom

Letné vlaky  na Slovensku  ohlasujú viacerí organizátori. Dobré správy prišli z Trnavského regiónu, kde počas letnej sezóny budú premávať začínajú turistické vlaky.

Tohtoročnou  novinkou  budú fillmové  zážitky vo vlaku.  To najdôležitejšie z historických príbehov vyrozprávajú krátke filmy  vytvorené  v spolupráci s hercami   z Divadla Jána Palárika.  

ráno_pred_odchodommen

Každú sobotu v júli, auguste a na začiatku septembra sa v nich cestujúci stretnú s originálnym príbehom odkazujúcim na život a dielo Milana Rastislava Štefánika alebo spoznajú históriu šľachtického rodu Erdődy. Cieľovými stanicami špeciálnych vlakových spojov sú Brezová pod Bradlom a Hlohovec. Počas štyroch prázdninových sobôt ožije aj Brezovská lokálka. 

V cieľovej destinácii  vlaku Štefánik  v Brezovej pod Bradlom sa cestujúci vydajú sa po stopách tejto fascinujúcej osobnosti. Zážitkom bude aj motorový vozeň z r. 1967. Súčasťou výletu  sú aj vstupy do Múzea Dušana Jurkoviča a Rodného domu M. R. Štefánika v Košariskách.  

deti_vo_vlaku_ocrtt-zazitkove-vlaky-001men

Vlak Erdődy výletníkov priblíži k pamiatkam, ktoré v Hlohovci zanechali príslušníci jedného z najvýznamnejších šľachtických rodov Uhorska.  Zážitok vytvára aj historická parná lokomotíva "Mazutka", motorový rušeň "veľký Hektor"  aj  v drevený vozeň Krásavec z roku 1911. Súčasťou programu je návšteva  zrekonštruovaného zámku v Hlohovci s mimoriadnym  vstupom do 
Empírového  divadla, župné Vlastivedné múzeum, Hvezdáreň a planetárium M. R. Štefánika a veža Kostola sv. Michala s panoramatickým výhľadom,

lokomotíva_motorovámen

parná_lokomotíva_men

Pripravili sme balíčky služieb, ktoré majú potenciál zaujať rodiny s deťmi, ale aj milovníkov histórie a fanúšikov železníc. Okrem jazdy historickým vlakom zahŕňajú tieto balíčky aj dopravu autobusom v cieľovej destinácii, vstupy na prehliadky, cestovateľský denník a služby delegáta. Výletníci majú jedinečnú možnosť zažiť bezstarostný deň s pestrým programom,“ hovorí Agáta Mikulová, riaditeľka KOCR Trnavský kraj.

Zdroj: TS a foto

https://www.krajzazitkov.sk

 

 

 

Slovenské železnice oznámili, že  letné vlaky  začínajú už 17. júna a končia 17. spetembra 2023. Ide o  18  slovenských a 8 medzinárodných vlakov
Tieto vlaky sú  súčasťou štandardného grafikonu, sú ľahko vyhľadateľné aj v e-shope ZSSK.  aj v aplikácii IDeme vlakom. Minulý rok bola najobľúbenejšia trasa Košice – Stará Ľubovňa, využilo ju až 28 % cestujúcich.

mapa__letných_vlakov_1

Individuálni turisti môžu využiť  program  SLOVAK,  ktorý  zvýhodňuje viacnásobné cestovanie po území Slovenskej republiky.  SLOVAK týždeň, SLOVAK Klasik 26+ a SLOVAK Junior - 26

Letny-vlak-v-Slovenskom-Raji-medzi-zastavkami-Dedinky-a-Stratena-1536x1024_men     Z-Presova-do-Stakcina-prechadza-letny-vlak-cez-Hanusovsky-Viadukt-1536x960men

„Tešíme sa, že naši cestujúci sezónne letné vlaky čoraz viac obľubujú a vyhľadávajú. Počas minuloročnej turistickej sezóny ZSSK letnými vlakmi za 176 dní prepravila viac ako 43-tisíc spokojných cestujúcich, pričom priemerná denná obsadenosť týchto vlakov bola 246 osôb. Rok predtým sme prepravili bezmála 42-tisíc cestujúcich,“ povedal predseda predstavenstva a generálny riaditeľ ZSSK, Roman Koreň s tým, že ZSSK prepravila počas mesiacov júl a august 2022 celkovo viac ako 11 miliónov cestujúcich, čo je nárast oproti sezóne 2021 o 18 %.

Zdroj: https://www.zssk.sk/aktuality/letne-vlaky-2023/, foto ŽSR

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.