Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Dni Európy pre turistov

Dátum: 07.05.2023
Autor: FIJET Slovakia
Počet videní: 961
2 min. čítania
Dni Európy  pre turistov

Organizátori rozčlenili  Dni Európy v r. 2023  na niekoľko podujatí v čase od 06. až do 09. mája.

Čo ponúkajú Dni Európy v Bruseli z  pohľadu cestovného ruchu? 

Prezentáciu 360° videí na tému ",Ako môže vyzerať jedlo budúcnosti". Videá vznikli s aplikáciou  virtuálnej reality v rámci projektu FoodUnfolded.

food_(2)

2-hodinová prehliadka Bruselu na bicykli  s oficiálnym sprievodcom  na miesta realizovaných projektov, ktoré boli financované    fondov   EU

bike_(2)

Pre návštevníkov je v stanovenom čase otvorená  aj budova  Justus Lipsius,    hlavného sídla Európskej rady. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

360°  virtuálna prehliadka  Europa building forum -  domu členských štátov EÚ  vytvára možnosť  pohybovať sa po siedmich kľúčových miestnostiach v Rade Európy,  vidieť miestnosť kde sa stretávajú lídri krajín EU,   miestnosť určenú pre tlačové konferencie kde novinári vedú rozhovory s vedúcimi predstaviteľmi alebo ministrami, VIP vchod, átrium Justus Lipsius a ďalšie priestory

euco-room-2560x1328_2

Viacfarebný povrch vytvára pocit svetla a tepla v celej budove. Farebný vzor obsahuje celkom 62 farieb.  Farebné sú  podlahy, stropy, koberce – a dokonca aj výťahové šachty. Farebné bloky navrhol belgický maliar a umelec Georges Meurant. Jeho tvorba je inšpirovaná výšivkami Kasai z Demokratickej republiky Kongo, ktorých geometria „uväzňuje oko na nekonečných cestách“.

colours-1083x1078_mens                 farby_men

Virtuálna prehliadka budovy Európa dokumentuje, že ide o pamiatku,  chránený  art deco komplex v rozsahu 40% v pôvodnom "Residence Palace" z  r. 1927.   Architekt Michel Polak navrhol Résidence Palace ako „malé mesto v meste“ s bankou, poštou, reštauráciami, divadlom, športovými priestormi. V tom čase to bol najväčší bytový dom v Európe.

060616_rp_piscine_voor_ok-2560x1676_men_1          výťah_(2)           

Po druhej svetovej vojne bola budova premenená na kancelárske priestory. Dnes sú historické prvky art deco zachované a obnovené v maximálnej možnej miere. V tejto historickej  časti   sa nachádzajú kancelárie všetkých národných delegácií a kancelária predsedu Európskej rady.

Spracovala L.Nov. Zdroj a fotografie:

https://europeday.europa.eu/european-commission-2023_sk

https://www.consilium.europa.eu/en/europa-building-story/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.