Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Sakura v Bratislave a Kamélia v Opatiji

Dátum: 25.04.2023
Autor: FIJET Slovakia
Počet videní: 1925
1 min. čítania
Sakura v Bratislave a Kamélia v Opatiji

Bratislava Tourist Board  v spolupráci s veľvyslanectvom Japonska v SR a s 2 mestskými časťami v Bratislave  zorganizovala  Festival Sakury.  Festival je pokračovaním aktivity  Veľvyslanectva Japonska v Slovenskej republike, ktoré  vysadilo na Slovensku stovky sakúr.  Krása stromov prináša aj japonskú tradíciu jarného sviatku "hanami", kedy sa Japonci  stretávajú pod rozkvitnutými stromami a piknikujú. Súčasťou festivalu boli  podujatia čajového obradu podľa pravidiel školy Omotesenke, ukážky tvarovania bonsajov, koncert japonských piesní či krátke básne Haiku. Tvorivé hry, výroba ručného papiera, maľovanie a origami aj ukážky bojových umení priniesol festival sakury.  Okrem mapy desiatich lokalít,  kde sú v hlavnom meste vysadené sakury, momentálne prebieha  aj fotografická súťaž o najlepšie zábery farebného  čara stromov, ktoré sa stali súčasťou jarného mesta. Tieto fotografie   budú putovať do Japonska. Veľvyslanec Japonska v SR Makoto Nakagawa verí, že kvety sakury budú každoročne pripomínať  priateľstvo medzi oboma krajinami.

sakura_festival_(2)

Foto: Veľvyslanectvo Japonska v SR

V chorvátskej Opatiji majú Dni kamélie svoju dlhoročnú tradíciu. Posledných 5 rokov už ide o podujatie festivalu, ktorý ponúka výstavu kvetov, súťaž,   úpravu parkov s témou kamélie, kreatívne workshopy a spoluprácu s FIJET Chorvátsko. Sefka_(2)_1

5_rokov_(2)_1

Foto: FIJET Croatia

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.