Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Mediterranean Brain

Dátum: 15.06.2022
Autor: Ľudmila Novacká
Počet videní: 433
Mediterranean Brain

Siedme  Mediteránske forum sa v dňoch 13. – 15. júna konalo opäť  na Malte. Išlo o prezentáciu sily argumentácie faktov, názorov a návrhov  pre  cestovný ruch. Potvrdila to aj účasť  expertov, ministrov, manažérov i akademikov   z 28 krajín.

Minister cestovného hostiteľskej Malty hon. Clayton BARTOLO privítal všetkých hostí po dvojročnej nútenej prestávke. Konštatoval, že  Stratégia obnovy cestovného ruchu po pandémii na Malte na roky 2021 – 2030 je už v druhej fáze tohto plánu, čo znamená  revitalizáciu odvetvia cestovného ruchu. Povedal: “Malta musí tiež pôsobiť ako maják, ktorý bude viesť ostatných ku udržateľnému a vhodnému sektoru cestovného ruchu budúcnosti. Kľúčové  východiská pre obnovu cestovného ruchu a jeho rozvoj v budúcnosti   Malta presadzuje   v zmysle “recover - obnova, rethink -  nový premyslený prístup a   revitalize - oživenie.

L.Nov., foto: L.Nov.

 

 

Zásadné vystúpenie  v pléne   prezentovala  riaditeľka EU DG pre vnútorný trh  Valentina SUPERTI. Dokumentovala  význam cestovného ruchu v Európskej únii, ktorý v minulom roku predstavoval jednu  zo 14 hlavných  ekonomických činností v hospodárstve EÚ (10 % až 30 % na HDP , viac ako 23 miliónov pracovných miest).Valentina Superti povedala: „Následky pandémie nie sú úplne zažehnané a EÚ musí pomôcť v krátkodobých aj dlhodobých riešeniach. Spustili sme preto plán prechodu EÚ, aby sa členské krajiny postarali o turistov budúcnosti.“ Plán zakotvuje  tri základné princípy: odolnosť, udržateľnosť a digitalizácia. Zdôraznila mimoriadny význam  SME, ktoré  ponúkajú rozmanitosť odvetvia cestovného ruchu v Európe.

Valentina_Superti_IMG_6266_1

Predseda výboru pre dopravu a cestovný ruch v Európskom parlamente Istvan Ujhaly   zdôraznil potrebu spoločnej rozvojovej politiky cestovného ruchu v EU a vyjadril podporu európskeho  vysokoškolského vzdelávania pre  cestovný ruch, ktoré je v prípravnom procese na Malte.  

istvan_Ujhely

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.