Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

CAMINO aj na Slovensku

VIDEO
Dátum: 19.02.2023
Autor: FIJET Slovakia
Počet videní: 1627
CAMINO  aj na Slovensku

CAMINO  predstavuje    prepojenie  viery a    putovania  (z veľkých vzdialeností aj alternatívu  cestovania) s cieľom    Santiago de Compostella.

Camino_Logo_2 Trasy z celého geografického spektra 16 európskych krajín smerujú ku hrobu sv. Jakuba v katedrále zaradenej  do zoznamu UNESCO.  Na Slovensku "Priatelia Svätojakubskej cesty - Camino de Santiago"   v časoch "nedávno minulých" iniciovali a reálne sa im podarilo rozvinúť 650 km dlhú  Svätojakubskú cestu  na území Slovenska. Táto je od roku 2012 súčasťou oficiálne označenej trasy  I-20 (Camino Europe).  

Camino_slov  Prirodzeným smerom putovania je smer z východu (Košice) na západ (Bratislava), kde sa trasa napája na rakúsku Jakobsweg v mestečku Wolfstahl. V Bratislave sa taktiež spája s maďarskou  Szent Jakab út, ktorá z obce  Rajka (HU)  popri Dunaji smeruje  do hlavného mesta Slovenska. Väčšina úsekov na Slovensku  prináša možnosť užiť si  prírodu  a spoznať kultúrne pamiatky.   Vybrané úseky  sú dostupné aj pre potreby cyklistov na úrovni cyklotrasy. 

Camino_SK_(3)

 

Camino_spisky-hrad-696x464

Záujem o trasu Svätojakubskej púte do Santiago de Compostella  začal v Európe prudko vzrastať koncom 80. rokov 20. storočia, kedy pápež Ján Pavol II.  sa osobne zúčastnil púte.  Význam má aj skutočnosť, že trasa bola zaradená do zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Kvalitu trasy vylepšilo  i nové značenie, ktoré finančne podporila grantom EÚ. 

zdroj: https://www.caminodesantiago.sk/

https://camino-europe.eu/de/eu/

L. Nov.

 

 

 

Každý rok putujú do Santiaga de Compostela tisícky ľudí.   K nim  patria aj Slováci. Fotografie pútnikov zo Slovenska a Španielska bude možné si pozrieť v Bratislave.  Na vernisáž výstavy 

dňa  22.02.2023 v stredu  o 14,30 hod. na EUBA

pozýva  Veľvyslanectvo Španielskeho kráľovstva  na Slovensku a Cervantesov inštitút v Bratislave spoločne so združením Priateľov Svätojakubskej cesty na Slovensku - Camino de Santiago.  V predstihu  od 13,30  hod. bude prezentovať  tému CAMINO  Castór Sanchéz  (v slovenčine).

Camino_(2)_1

 

Video

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.