Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Slovenskí zákazníci prehodnocujú výšku výdavkov a dĺžku dovolenky v SR, hotely a gastro majú ponuku pripravenú

Dátum: 18.05.2022
Autor: FIJET Slovakia
Počet videní: 530
Slovenskí zákazníci prehodnocujú výšku výdavkov a dĺžku dovolenky v SR,  hotely a gastro   majú ponuku pripravenú

Zamestnávatelia z oblastí gastra a hotelierstva spoločne zhodnotili svoju činnosť v uplynulom období, a tiež vytýčili nové priority  v tomto roku. Prezident Marek Harbuľák  na základe sprostredkovaných informácií o výbere DPH skonštatoval, že pokles počtu podnikov s SK NACE kódom, ktorý prislúcha k ubytovacím a gastro službám, bol minimálny.

Generálny riaditeľ Sekcie cestovného ruchu MDaV SR  potvrdil,  že "štátna pomoc, i napriek určitým výhradám k rýchlosti vyplácania, zamestnávateľom pomohla.“  Pre segment ubytovania a gastro bola vyplatená suma  95 miliónov eur. "Ešte stále diskutujeme aj o možnosti čerpania pomoci za január a február tohto roka, práve v týchto mesiacoch totiž časť podnikov ešte stále zaznamenávala pokles tržieb o 25-50%" uviedol Tomáš Ondrčka.

AHRS_Harb_konf

 

 

 

Aktuálny problém nedostatku pracovníkov je akútny. momentálne je viac ako 10 000 voľných pracovných miest. .  „ Otázkou preto zostáva nielen to, ako obnoviť dôveru bývalých zamestnancov z hotlov a gastro,  no i to, kde a ako efektívne hľadať kvalifikovaných pracovníkov i nové talenty.

V súvislosti s možnosťou zamestnania odídencov z Ukrajiny Marek Harbuľák  uviedol: „Narážame nielen na byrokraciu, no i na to, že uchádzači o zamestnanie deklarujú, že sa chcú domov vrátiť ihneď ako im to situácia umožní. Zároveň s touto prácou často nemajú žiadne skúsenosti. Musíme ich preto najskôr zaškoliť, a tento proces, v závislosti od typu práce, nejaký čas trvá.“  Formálne požiadavky  s cieľom  získať zdravotný preukaz je možné vďaka stretovosti Úradu verejného zdravotníctva  zvládnuť.  Získať zdravotný preukaz síce stále nie je jednoduché, no s aktívnou pomocou zamestnávateľov sa to dá. 

Zdroj: AHRS, foto AHSR

AHSR_plénum_

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.