Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Ivan Sutóris predbehol dobu

Dátum: 20.01.2023
Autor: FIJET Slovakia
Počet videní: 1882
Ivan Sutóris  predbehol dobu

Ing. Ivan Sutóris pred vyše 60-timi rokmi prišiel s myšlienkou medzinárodných splavov rieky Dunaj formou putovných táborov.  Sen  menil na realitu. V roku 1956 začala prvá plavba Tour International Danubien (TID).  Organizoval spoluprácu s vodáckymi klubmi z krajín pozdĺž Dunaja a plavby postupne získavali účastníkov z Maďarska, bývalej Juhoslávie, Nemecka, Rumunska. Aj dĺžka splavov a počet dní  splavu spojeného s tábormi   každým rokom pribúdali.  Prvá plavba smerovala z Bratislavy do Budapešti, ďalšia do Belehradu, tretia začínala vo Viedni s cieľom v Belehrade, ďalšie plavby sa ustálili na trase   z nemeckého Ingolstadtu do bulharského Silistra v dĺžke 2082 km a v trvaní 64 dní. Splav Tour international Danubien sa konal aj v roku 2022. Ivan Sutóris  vytvoril  projekt  splavu TID,  priniesol myšlienku  športu, relaxu,  priateľstva a poznávania  miest pri Dunaji.  

Dunaj_TID_2022_(4a)

Zdroj:  http://tid.sk/

V časopise Krásy Slovenska, v čísle 1/2007 bol  publikovaný rozhovor s Ing. Ivanom Sutórisom pri príležitosti jeho 80. narodenín.   Z rozhovoru sa dozvedáme, že išlo o významnú osobnosť cestovného ruchu na Slovensku nielen z dôvodu  rovnomenného vyznamenania, ktoré získal   za celoživotný prínos. Svoj profesionálny  život venoval rozvoju cestovného ruchu na Slovensku a prinášal nové -  v danej dobe netradičné, progresívne  postupy. 

Sutoris_osobne2_1

V rámci manažmentu cestovného ruchu pôsobil ako vedúci ekonomického a technického odboru Vládneho výboru pre cestovný ruch. Išlo o inštitúciu, ktorá už  v tej dobe  podporovala cestovný ruch  na Slovensku na najvyššej úrovni a zdôrazňovala  regionálny rozvoj formou "jednotiek" okresných správ cestovného ruchu.  V roku 1967 presadil  sieťovanie 35 prevádzkovateľov lanoviek a vlekov.  Založil záujmové združenie Lanovky a vleky a 25 rokov vykonával neplatenú funkciu predsedu združenia. Združenie  funguje ako LAVEX dodnes s počtom vyše 200 členov.   

Lyžiarske terény a podmienky pre lyžovanie  spracoval v publikácii Lyžiarsky atlas Slovenska. V spolupráci so Štefanom  Homolom bol autorom prvých kníh    pre mototuristov "Autom po Európe". Opäť vo výraznom časovom predstihu,   pred masovým  autoturizmom.  Kvalitu autoatlasov  potvrdzoval záujem o jednotlivé vydania, v ktorých autori spracovali  18 krajín Európy.    Prvé vydanie vyšlo v roku 1968 a posledné pred nástupom informačných technológií v r. 1987. 

Lyžovanie dostalo vďaka Ivanovi Sutórisovi zelenú na Slovensku. Presadil zakúpenie  licencie  svetovej značky na výrobu lanoviek a vlekov,  vytvoril podmienky pre licenčnú výrobu týchto  zariadení  v Kežmarku. V tom čase bolo Slovensko na 10. mieste v počte  lyžiarskych vlekov    na svete!!!!  Bol iniciátorom aj organizátorom významných medzinárodných podujatí, ktoré začali písať novú históriu športu a cestovného ruchu na Slovensku. Treba spomenúť Majstrovstvá sveta v lyžovaní v klasických disciplínach vo Vysokých Tatrách,  v Jasnej Majstrovstvá sveta v zjazdovom lyžovaní juniorov, Finále svetového pohára v alpských disciplínach. 

V pozícii zástupcu Vládneho výboru pre cestovný ruch nezabúdal ani na novinárov. Svetové stretnutie novinárov píšucich  o cestovnom ruchu sa konalo na Slovensku doteraz jediný krát práve počas pôsobenia Ivana Sutórisa.    

Úspešne rozbehol aj "dovoz" zahraničných turistov na Slovensko v    incomingovej cestovnej kancelárii INTERTRAVEL. 

Myšlienky,  projekty a lásku k cestovnému ruchu na Slovensku,  ktoré Ivan Sutóris celý život presadzoval,  zostávajú medzi nami. Aj keď si to neuvedomujeme a nehľadáme, kto ich  v časovom predstihu presadzoval. 

S nestorom cestovného ruchu  na Slovensku Ing.  Ivanom  Sutórisom sa rodina i priatelia rozlúčili včera 19. januára 2023.  

Zdroje:  Krásy Slovenska 1/2007, https://krasy-slovenska.sk/, https://www.lavex.sk/,  Životopis Ing. Ivan Sutóris, osobné foto:  rodinný archív

L.Nov.

 

 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.