Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Asociácia hotelov a reštaurácií SR kritizuje navrhované zmeny v zákonníku práce navrhuje

Dátum: 29.11.2022
Autor: FIJET Slovakia
Počet videní: 1639
Asociácia hotelov a reštaurácií SR   kritizuje navrhované zmeny v zákonníku práce      navrhuje

Návrh novely zákonníka práce predpokladá naviazanie príplatkov za prácu počas víkendov a noci na minimálnu mzdu. 

Podľa názoru Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska  rozmrazenie príplatkov v časoch extrémnej inflačnej a energetickej krízy neprinesie želané zvýšenie miezd. Zmena zákona "najvýraznejšie zasiahne práve do činnosti prevádzok v cestovnom ruchu, pre ktoré je typická práve práca počas víkendov a sviatkov, kedy je dopyt zo strany zákazníkov vyšší",  uvádza  generálny manažér   asociácie Marek Harbuľák. Uvedené tvrdenie argumentuje skutočnosťou, že  " mnohé prevádzky už dnes nedokážu preniesť zvýšené náklady spôsobené infláciou do cien svojich služieb, pretože by boli nepredajné."  

money_ok_1

 

 

 

 

AHaRS prináša pohľad na mzdové podmienky  nočnej a víkendovej práce v cestovnom ruchu. Vysvetľuje, že  mzdy v sektore cestovného ruchu z uvedených dôvodov  nestúpajú, čo v konečnom dôsledku môže spôsobiť odliv pracovníkov. 

AHRS_logo

AHaRS upozorňuje, že zamestnávatelia od vlády očakávajú  skutočne systémové opatrenia, ktoré umožnia zvýšenie konkurencieschopnosti podnikov, a vytvoria priestor na rast platov. „Medzi takéto nástroje patrí napríklad dočasné zrušenie daní a odvodov z mzdových príplatkov, ktoré reálne zvýši mzdy zamestnancom, či zníženie sadzby DPH pre služby cestovného ruchu.

Zdroj: Tlačová správa AHaRS zo dňa 28.11.2022

L.Nov.

ilustračné foto: pixabay

 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.