Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Terra Incognita prinesie 1,4 mil. EUR do cestovného ruchu v Košickom kraji v Košickom regióne turizmu

VIDEO
Dátum: 10.09.2022
Autor: FIJET Slovakia
Počet videní: 1110
Terra Incognita prinesie 1,4 mil. EUR do cestovného ruchu v Košickom kraji                                                              v Košickom regióne turizmu

Dotačná schéma Terra Incognita  priniesla hmatateľné výsledky už v minulosti. Išlo o viac ako 90 projektov zameraných na rozvoj cestovného ruchu aj  priamo podporu  nových atrakcií a zážitkov. V porovnaní s dotačnou schémou z roku 2022, ktorá sa koncentrovala na ekoturizmus a veľké rozvojové projekty, schéma na rok 2023 prináša možnosti podporiť historické pamiatky, ktoré získali značku "Európske dedičstvo".  

Ekoturizmus je téma, ktorej dotačná schéma určila podporu v sume 300 tis. (50 tis.EUR /žiadosť).  Cieľom je podpora produktov, ktoré  návštevníkovi ponúknu nový a jedinečný zážitok. Predpokladom je vznik nových tematických trás,  ktoré budú predstavovať  udržateľné aktivity v prepojení príroda, agroturizmus aj kultúra.   Úspešné  výsledky z minulého obdobia dokumentujú opodstatnenosť tohto zadania. Príkladom sú  populárne Včely raja v obci Hrabušice a Živý včelársky skanzen" v  Moravanoch o živote včiel  a apiterapii.  Vodný mlyn s unikátnou lámačkou konope v i Kováčovej  aj   verná zmenšenina Medzevského hámru v košickej Uličke remesiel,  banícky skanzen so zmenšenými replikami baníckych strojov a taviacou pecou, a v lesoch Vinianskeho jazera unikátny lesný kúpeľ Shinrin yoku.  

košice_včely_raja_HrabušiceVcelnica-768x483_1

 

KE_lesný_kúpeľ_24-Inštalácia-vstupnej-tabule

Veľké rozvojové projekty  podporí dotačná schéma vo výške 1 mil. EUR (200 tis./žiadosť). Z predchádzajúcej schémy bol financovaný projekt prvej ziplinovej dráhy v kraji  v areáli Beňatinského lomu,  v Borši nové turistické a vodácke zázemie s požičovńou malých  vodných plavidiel.

košice_Brošov_(2)

Európske dedičstvo podporí suma 100 tis. EUR (50 tis./žiadosť). Cieľom je   zlepšiť turistickú prístupnosť sakrálnych pamiatok s označením Európske dedičstvo.   Ide o  kostolíky na Gemeri, kde je potrebné synergicky prepojiť  historické pamiatky s  návštevnosťou a udržateľným cestovným ruchom v   lokalitách, kde sa kostolíky nachádzajú.

kE_európske_kultúrne_dedičstvo_(2)
Zdroj: tlačová správa Košice turizmus región

Foto: 

http://www.urbariathrabusice.sk/projekt-vcely-raja/

https://www.lesnykupel.sk/terra-incognita/

https://www.facebook.com/jozef.marecek.94

https://www.regiongemer.sk/objavuj/europske-kulturne-dedicstvo/

Spracovala: L.nov.

Video

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.