Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Čo zaujalo v Egypte

VIDEO
Dátum: 01.11.2022
Autor: FIJET Slovakia
Počet videní: 1722
Čo zaujalo v Egypte

Súčasťou kongresu bol aj "poznávací program". Viacerí  novinári v Egypte už v minulosti  boli. Čo ich prednostne  zaujímalo aj tentokrát? Určite nové Národné múzeum Egyptskej civilizácie, ktoré slávnostne otvorili v Káhire  pred rokom (2021) Moderné, priestranné,  klimatizované  výstavné priestory  s novými  prvkami  digitálnej muzeálnej prezentácie  vytvárajú príjemnú atmosféru pri prehliadke kultúrneho dedičstva zapísaného do zoznamu UNESCO. 

Foto: L.Nov, Karin Mimica č. 1 s 3

spoločná

Národné_múzeum_vstpné_rondo

NM_všetci_okolo_

NM_voz_a_display

Národné_múzeum_zlato

Národné_múzeum_detail_slpa_a_digita

Národné_múzeum_koptovské_znaky_ok

Národné_múzueum_lodičky

National_museum_sarkgofágy

Národné_múzeum_vstupný_koridor

 

Národné_múzeum_Tabušks_(3)

Po krátkej nočnej plavbe na ostrov Agilkia bola zážitkom   prehliadka  chrámového komplexu  bohyne Eset formou "sound and lights".  Chrám  rozobrali na kusy a presunuli z ostrova Philae o 300 metrov ďalej na susedný ostrov  z dôvodu  výstavby Asuánskej priehrady v r. 1984.  Ďalšie kultúrne dedičstvo v zozname UNESCO si účastníci kongresu priblížili aspoň týmto spôsobom. . Je otázka, čo je zaujímavejšie, príbeh a vzájomné rozhovory Izris a Ozris v prezentovanej montáži svetiel a audio, alebo reálny príbeh presunu chrámového komplexu a jeho súčasný stav. 

presun_v_Asuáne_3

sound_and_light_ostrov_fotografovania_mobil_1sound_and_light_ostrov_4sound_and_light_ostrov_1

 

 

 

 

 

 

 

Osobné stretnutia, po dvoch rokoch prestávky,  spoznávanie nových členov  počas  celého pobytu mali asi najvyššiu hodnotu celého podujatia. Zo Slovenska sme boli len dve Lucia a ja. Som presvedčená, že na budúcom  kongrese, ktorý sa bude konať v Európe nás bude určite viac.  V Egypte sme sa presúvali  v 5 autobusoch  a bývali sme na viacerých lodiach.   Preto sme sa  niekedy videli len z autobusu a tak nám trošku vzájomné rozhovory  niekedy ušli. 

Novinári_v_autobuse_2_1

Cairo_Lucia_historické_múzeum

 

Cairo_pyr_všetci_ok2

Novinári_Anna_Plezner

Sallah_a_Mehmet

Novinári_Sisi

Nivinári_Tina,_Maja,_Karin_1

Venezuela_

Marijana_2_pyr

Novinári_so_Slovincami

Novinári_Maria_dr._1

 

Bus_karin,_HR

Milé stretnutie, ktoré dokumentuje, že naša práca má zmysel. V r. 2017 sme v Bratislave zorganizovali  Akadémiu mladých žurnalistov  FIJET. Po piatich rokoch ma oslovila  Egypťanka Salma.  Momentálne študuje vo Viedni, kde aj popri štúdiu pracuje. Počas rozhovoru  na lodi, som sa jej opýtala, na čo si spomína z pobytu v Bratislave.  Odpovedala z voleja. Jej odpoveď trvala až vyše 3 minúty. Možno má dobrú pamäť, pospomínala toho skutočne dosť. Pochvala, že sme výborne zorganizovali celé podujatie potešila (2:06 min.) A tak túto pochvalu s radosťou posúvam všetkým z FIJET SLOVAKIA, ktorí pomáhali a organizovali Letnú akadémiu mladých žurnalistov v Bratislave pred piatimi rokmi aj tímu v BTB (Bratislavskej organizácii CR), ktorá našu akadémiu podporila sprievodným programom.

L+_Salma_1

ja_a_Salma_(2)

Video

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.