Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Svetový FIJET udelil "Zlaté jablko"

VIDEO
Dátum: 27.01.2023
Autor: FIJET Slovakia
Počet videní: 2216
Svetový FIJET udelil

FIJET svetová federácia  novinárov a autorov, ktorí sa venujú témam cestovného ruchu,  udeľuje prestížne ocenenie  Zlaté jablko - Golden Apple od roku 1971.  Počas 53 rokov existencie tohto projektu, ocenenie získali destinácie  z 24 krajín     Európy,  Strednej a Južnej Ameriky,  Afriky aj Ázie.  Zoznam a základnú charakteristiku každej ocenenej destinácie je možné prečítať  v e- publikácii Svetová záhrada zlatých jabĺk.  "Každá destinácia je vyhodnotená na základe stanoveného súboru kritérií" hovorí Plamen Starev, člen  FIJET EC, zodpovedný za agendu Zlaté jablko.  

V roku 2017 získalo primát Zlaté jablko aj  hl. mesto SR Bratislava. 

kniha__correct_(2)

Po dvojročnej nútenej  prestávke,  v roku 2022 prezident FIJET Tijani Haddad odovzdal   ocenenie  "Zlaté jablko" dvom mestám: 

Novi_sad_correct_

Zlate_jablko_correct__Izmir

1. NOVI SAD

je  hlavné mesto  etnicky najrozmanitejšieho regiónu  v Srbsku,  Vojvodiny  (pozn. tu žije  aj významná slovenská minorita). Mesto dokumentuje históriu od doby kamennej až po súčasnosť.    Genius loci  tvoria nielen pamiatky, ale aj história  významných udalostí.  Podpis mierovej zmluvy  krajín "Svätej ligy"  po porážke Osmanskej ríše pri prvom okrúhlom stole v histórii  potvrdzuje význam uvedeného tvrdenia o Novom Sade.  S históriou sa prelína kultúra,  atraktívnosť prírodnej scenérie Dunaja aj súčasný  život mladých.  Novi Sad je   turistická destinácia, kam každý rok  prichádza počas  ikonického hudobného EXIT Festivalu  200 000 mladých ľudí zo 60 krajín. 

Novi_SAd_809_correct_Winter_Fantasy_in_Novi_Sad_Photo_Tourism_Organisation_of_the_City_of_Novi_Sad_Aleksandar_Milutinović

805_Petrovaradin_correct_Fortress_2_Photo_Tourism_Organisation_of_the_City_of_Novi_Sad_Aleksandar_Milutinović

2. IZMIR

tretie najväčšie mesto v Turecku,  v antickom období známe pod menom  Smyrna.  V Biblii spomínané ako miesto zo "Siedmich kostolov", ktoré zohralo významnú úlohu vo vývoji kresťanstva. Homér opísal Izmir (Smyrnu)  ako „najkrajšie mesto pod nebeskou kupolou“. Aristoteles poradil svojmu študentovi Alexandrovi Veľkému, aby ho  „určite videl“.  Súčasné moderné 3  miliónové mesto  je  východiskový bod   na návštevu  neďaleko situovaného  antického mesta Efes aj kresťanskej pamiatky Mariamanum.  

Úspešnú transformáciu technických pamiatok na miesto kultúrnych podujatí  v Izmire dokumentuje komplex pôvodnej  starej uhoľnej plynárne.  Rekonštrukciu  budovy, spevnenie komína, revitalizáciu  otvorených priestorov s rozlohou viac ako 23 tisíc metrov štvorcových   financovala samospráva.  V tomto priestore sa uskutočnilo aj slávnostné odovzdanie ocenenia Zlaté jablko pre mesto IZMIR.

izmir_istockphoto-1204172809-612x612
Izmir_correct_01_1
turci_correct
Zdroj: spracované podľa ABUJET,  ATURJET, FB FIJET World
L.Nov.

Video

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.